The Picture of Dorian Gray

av Oscar Wilde (1854-1900)Tidstavle

Forord
Del 1 Del 2 Del 3 Del 4 Del 5 Del 6 Del 7 Del 8 Del 9 Del 10 Del 11 Del 12 Del 13 Del 14 Del 15 Del 16 Del 17 Del 18 Del 19 Del 20
Frames

Det sentrale motivet i Bilde av Dorian Gray er en ung mann som sitter som modell for et portrett, og der kunstverket eldes mens modellen får beholde sin ungdom.
Bilde antar etterhvert heslige former, som samtidig er et speilbilde av Dorians sjel. Bilde av Dorian Gray er et eldorado av små intelligente vittigheter og en gullgruve for de som er på jakt etter sitater som kan rives ut av sammenhengen de opprinnelig er satt i, for så å kunne benyttes omigjen. Derfor er denne utgaven av Bilde av Dorian Gray interessant. Leseren vil raskt legge merke til den spesielle redigeringen av stykket, som har til den hensikt å øke lesbarheten. Denne teknikken er spesiellt virkningsfullt her, da hele romanen kan sees på som et stort antall ordspill, genialt satt sammen i riktig rekkefølge.

Utdrag: "Så trist det er," mumlet Dorian Gray med øynene fremdeles festet på sitt eget portrett. "Så trist det er. Jeg kommer til å bli gammel og frykelig stygg. Men dette bilde vil alltid være like ungt. Det vil aldri bli eldre enn denne bestemte dag i juni... Om det bare hadde vært omvendt. Om det var jeg som alltid ville være like ung og bilde som ville bli gammelt! For det - for det - ville jeg gi hva som helst! Ja det finnes ikke den ting i hele verden, jeg ikke vile gi! Jeg ville gi min sjel for det!

De som mener å se et faust motiv i Bilde av Dorian Gray er neppe i dårlig selskap. Dorian har utvilsomt noe til felles med Faust, men hvem er Mefistofeles?


Personalia:
Født i Dublin 16. oktober 1854 Irsk barnebok forfatter og komiker og en viktig talsmann for bevegelsen 'kunst og kunstens skyld'. Wilde var og en romanforfatter, novelits og kritiker. Døde i 1900

Norsk oversettelse:
BILDE AV DORIAN GRAY, Gyldendal forlag, Ragnar Kvam, ISBN 82-525-1235-6


From the homepage of