Tilståelsen

av Lev Nikolayevich Tolstoy (1828-1910)


Del 01 Del 02 Del 03 Del 04 Del 05 Del 06 Del 07 Del 08 Del 09 Del 10 Del 11 Del 12 Del 13


Da Tolstoy var 50 år hadde han allerede skrevet Krig og Fred og Anna Karenina, romaner som alene ville sikret ham udødlighet. Han var gift, eide store landområder og hadde mange barn; han var en "lykkelig mann" med god helse.

Livet hadde likevel mistet all mening. I Tilståelsen fra 1879, beskriver han en ekstensiel krise som en gang i livet rammer de fleste av oss. Her blottlegger han sin egen depresjon og hans desperate ønske om å finne svaret på livets enkleste men likevel mest fundamentale spørsmål. I en lidenskapsfull intelektuell søken etter en praktisk religion som ikke lover oss et liv etter døden, men som gir oss et liv på jorden.

Spørsmålet Meningen med livet har streifet de fleste, men de færreste ender opp med noe annet enn å betrakte spørsmålet som noe annet enn en klisje. Tolstoy gjorde det til en livsoppgave å svare på dette spørsmålet, og svaret finnes i Tilståelsen. Et åndelig og intelektuellt utmattende svar, som gjør at leseres sitter igjen med ennå fler spørsmål, men likevel med et svar det er mulig å leve videre med.

Her blander ikke Tolstoy vann i blekket. Hver setning blir som et eget skattekammer for en søkende sjel


Tidstavle
Personalia:
Lev Nikolayevich Tolstoy ble født 9. September, 1828, på familiens lansted sør for Moskva; Yasnaya Polyana. Han var kjent som romanforfatte, en svært innsiktsfull kritiker av moralske- og sosiale-forhold. Han er en av historiens aller største romanforfattere. Død i 1910.

Engelsk utgave:
A Confession, Penguin Classics, ISBN 0-14-044473-4


From the homepage of Espen Joranger